Lees in dit artikel hoe Anne en Marije met hun onderzoek 'Met eiwitrijke eetwissels van dierlijke naar meer plantaardige voeding' de NVD-scriptieprijs 2023 wisten te winnen. Zij onderzochten hoe de acceptatie van een plantaardig dieet binnen de 55+ers in de samenleving is. Dit is ook een trend die we zien in medische voeding. Nicolas vertelt hoe het zit met plantaardige eiwitten in sondevoeding.
Steeds vaker horen we dat we meer plantaardig moeten eten: het is gezonder en beter voor het milieu. De trend naar meer plantaardig zie je ook sterk terug in de supermarkt waar steeds meer vleesvervangers te vinden zijn en andere plantaardige producten. Ook zien we een trend in steeds meer producten die “rijk zijn aan eiwitten” (of in het Engels “high protein”). Maar aten we tot nu toe dan zo slecht? En hoe zit het met plantaardige eiwitten? Zijn die wel net zo goed als “normale” dierlijke eiwitten? En hoe zit het dan met de eiwitten in kant-en-klare medische voeding? We gingen hierover in gesprek met Marije Putker, Anne van Schaik en Nicolas Andrey.
Marije en Anne zijn in 2023 afgestudeerd van de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze wisten met hun scriptie, over eiwitrijke eetwissels van dierlijke naar meer plantaardige voeding de jury van de NVD te overtuigen en wonnen de NVD-scriptieprijs. We zochten de dames op om hen te feliciteren en meer te weten te komen over dit interessante onderwerp.
Waar gaat jullie onderzoek over?
Marije: “Met ons onderzoek onderzochten we de acceptatie van een plantaardig dieet bij ouderen en 55+'ers binnen de samenleving. Om dit te onderzoeken stelden we 2 focus groepen samen. Aan deze 2 groepen legden we verschillende vragen en stellingen voor over de plantaardige eetwissel”. Anne: “We vroegen hen o.a. naar hun mening over het vervangen van dierlijke voedingsmiddelen door plantaardige alternatieven. In een van de eerste sessies bleek dat men vaak niet eens wist wat een eiwit was, het woord “proteïne” was helemaal niet gekend. Dat hadden we vooraf niet verwacht.” Marije: “Met onze vragen moesten we echt beginnen bij de basis, ‘Wat zijn eiwitten?’, ‘Waar zitten eiwitten in?’ Een enkeling kon vertellen dat eiwitten in vlees zitten en nog minder mensen wisten dat het bijv. ook in kwark zit!”. Anne voegt toe: “De enige mensen die iets wisten van eiwitten waren ooit al eens, door ziekte, in contact gekomen met een diëtist die hen het belang van eiwitten had uitgelegd.” Marije vult verder aan: “Eén van onze aanbevelingen was dan ook dat er vanuit de overheid, de zorg en bedrijven meer aandacht zou moeten gaan naar de educatie van de consument. Dat begint al bij de basis: wat zijn eiwitten, waarom zijn eiwitten belangrijk, waar zitten eiwitten in?”.
Wat is jullie conclusie n.a.v. dit onderzoek?
De plantaardige eetwissel moet bij de basis worden aangepakt. Het begint met de uitleg wat een eiwit is en waarom het belangrijk is. Men heeft ook behoefte aan meer uitleg over de plantaardige eetwissel en de voordelen daarvan. We zien dat de jongere generatie hier al veel meer mee bezig is, de kennis over deze onderwerpen mist echter nog bij de generatie van onze ouders en die daarboven.” legt Anne uit. Marije vult aan: “We zagen dat de 55-plussers nog veelal sceptisch tegenover de eetwissel staan. Zij moeten eerst weten wat de voordelen hiervan zijn en hoe zij dit moeten toepassen, willen zij overstag gaan. Ze hebben hier hulp bij nodig. We hebben gezien dat mensen die reeds in contact zijn geweest met een diëtist het belang van eiwitten goed begrijpen, maar voor een plantaardige eetwissel is het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt.”.
Anne en Marije waren positief verrast dat er ook binnen de medische voeding steeds meer naar plantaardige voeding wordt gekeken. "
Hoe zit het dan met de plantaardige eiwitten in de voeding van Compleat®?
Wij vroegen het aan Nicolas, Global R&D Project Manager bij Nestlé Health Science in Zwitserland.
Nicolas: “Bij kant-en-klare medische voeding wordt de kwaliteit van alle ingrediënten, inclusief de eiwitten, streng gecontroleerd. Deze moeten niet alleen aan strenge Europese wetgeving voldoen, maar ook aan onze eigen eisen. Compleat® voedingen bestaan gedeeltelijk uit ingrediënten die iedereen in de keuken heeft. Maar omdat we hier te maken hebben met mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, en soms volledig afhankelijk zijn van onze voedingen (maanden, jaren of zelfs levenslang), zorgen wij ervoor dat ook alle benodigde voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, energie, eiwitten,…) in de voeding zitten zodat mensen zich daar geen zorgen over hoeven te maken.”
Over plantaardige sondevoeding: “De eiwitten in Compleat Plant Protein 1.6 zijn afkomstig uit erwten. We vullen deze plantaardige eiwitten aan met extra “bouwstenen” om dezelfde kwaliteit hoogwaardige eiwitten te garanderen zoals in al onze producten. “Dit maakt dat je met een gerust hart Compleat Plant Protein 1.6, of elke andere Compleat sondevoeding, kan gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken of je kind wel voldoende eiwitten of de juiste kwaliteit eiwitten binnenkrijgt. Wist je trouwens dat Compleat Plant Protein 1.6 ook geschikt is voor veganisten?”.
Nicolas vertelt verder: “Bij Compleat zijn we blij met deze plantaardige sondevoeding.” “En we zijn ook heel blij dat we sondevoedingen hebben met ingrediënten op basis van echte voeding, daar zijn we heel trots op!” vult Nicolas aan." Meer weten over kant-en-klare plantaardige sondevoeding van Compleat®? Klik hier
Disclaimer: Compleat® voedingen zijn voedingen voor medisch gebruik. Gebruik onder medisch toezicht.